Geschiedenis

Op 13 april 1795 werd vastgesteld door ‘overlieden van het bakkersgilde en alzo representerende de gezamenlijke broodbakkers binnen de stad’ dat er in Hoorn ruim voldoende broodbakkerijen waren. Zij maakten bekend ‘voortaan geen nieuwe of meerdere actens voor broodkamers uit te geven, maar derselve te doen uitsterven’.

In de Hoornse binnenstad moest men in de toekomst aan zeven bakkers wel voldoende hebben. Voor ons bedrijf was het een geluk , dat de Koepoortsweg toen nog buiten Hoorn lag, want daar werd ‘even buyten dese stad’ door de eerder genoemde overlieden nog een broodkamer geadmitteerd.

Het is niet meer bekend waar die bakkerij zich precies bevond. De geschiedenis van ons pand, Koepoortsweg 69, hebben we wel kunnen achterhalen. Tot 1885 woonde daar de ‘landman-rentenier Gerrit Groot’. Direct daarna veranderde Herman Zwagerman de bestemming: het werd een bakkerij. Zijn weduwe deed de zaak in 1920 over aan bakker Frits Meyerink die het er vier jaar volhield. Adriaan Balder uit Limmen volgde hem in 1924 op. In 1929 kwam Aris Rol. Bakker Willem Geulebert kocht het bedrijf in 1930: hij zou er gedurende 12 jaar brood bakken.

Het jaar 1942 was voor ons bedrijf van historisch belang. Op 2 februari 1942, vestigde zich Reinier Johan Otten in het pand waar toen al bijna 60 jaar brood gebakken werd. Vanaf dat moment vonden de inwoners van Hoorn hier ‘Otten’s brood- en banketbakkerij’. De derde generatie Otten oefent nu op deze plaats haar bedrijf uit.

Het bedrijf is in al die jaren uitgegroeid tot een moderne brood- en banketbakkerij. Inmiddels hebben wij er ook 3 filialen bij gekregen. winkelcentrum de Huesmolen, winkelcentrum de Beurs in Blokker en winkelcentrum de Korenbloem. Ook hebben wij nog altijd een vaste bezorgwijk. Dagelijks komen wij met ons electrowagentje in de binnenstad en de wijk Grote Waal.
Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat een brood- en banketbakkerij uit 1942 niet te vergelijken is met een dergelijk bedrijf nu. In de jaren ‘40 en ‘50 beperkte het assortiment zich tot bruin- en witbrood, wat luxe broodjes voor het weekend, koekjes en zo nu en dan een bruids- of verjaardagstaart. In deze tijd kan een bakker niet langer volstaan met enkele gangbare soorten.

Bij een modern bedrijf past een ruime sortering. Bij ons is die vrijwel onbeperkt: van traditionele krentenmik, hoornsche broeder en taaie koe tot de moderne broodsoorten als waldkorn en hoorns donker. Ook op het gebied van banket ligt de tijd van “zo af en toe een taart met kaarsjes” ver achter ons. Voor een groot assortiment aan verse gebaksoorten en een zeer ruime keuze aan bijzondere taarten, kunt u bij ons dagelijks terecht.

Bekijk hier onze bedrijfsfilm

Otten's brood- en banketbakkerij B.V.
Koepoortsweg 69
1624 AC
Hoorn

Heeft u vragen?
Bel 0229 214786 of stuur ons een e-mail of bericht.

Uiterste besteltijd
Bestellingen voor morgen kunnen vandaag uiterlijk tot middernacht geplaatst worden.

Veilig betalen
iDeal